Καθημερινή στοματική υγιεινή: Όσα πρέπει να ξέρεις από τον Δρ. Ανδρέα Θρασυβούλου

 

Η ζωή του καθενός, χαρακτηρίζεται (σε γενικές γραμμές) από την ίδια καθημερινή ρουτίνα. Αν και οι συνήθειες διαφέρουν από άτομο σε άτομο, πρώτιστο μέλημα όλων είναι η υγιεινή, γεγονός που μας επιτρέπει να την θέσουμε ως κοινό παρονομαστή. Κάτω λοιπόν από την ομπρέλα της γενικής υγιεινής, βρίσκεται και η στοματική υγιεινή.

Ο νεαρός οδοντίατρος και απόφοιτος του University of Debrecen της Ουγγαρίας, Δρ. Ανδρέας Θρασύβουλος μας φιλοξενεί στο ιατρείο του Thrasyvoulou i-Dental Clinic στη Λεμεσό και μας λύνει δίνει όλες τις κατάλληλες συμβουλές για την σωστή καθημερινή στοματική υγιεινή. Ο ίδιος αναφέρει:

Ξυπνώντας  το πρωί, μια… «αυτοματοποιημένη» πρωινή μας ενέργεια είναι το βούρτσισμα των  δοντιών, το οποίο πρέπει να διαρκεί συνολικά 2 λεπτά και να χωρίζετε στο 1 λεπτό ανά γνάθο.

Πως επιτυγχάνεται ένα σωστό βούρτσισμα;
Καταρχήν,  κάθε δόντι έχει 3 επιφάνειες. Ξεκινώντας το βούρτσισμα από την άνω γνάθο, βουρτσίζουμε αρχικά την επιφάνια του δοντιού που αγγίζει στα μάγουλα, έπειτα βουρτσίζουμε την μασητική επιφάνια και τελευταία την επιφάνια που είναι στην πλευρά της γλώσσας μας. Τελειώνοντας με την άνω γνάθο, συνεχίζουμε στην κάτω γνάθο για ακόμα ένα λεπτό, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Διαβάστε επίσης: Λεύκανση- Όλα όσα πρέπει να ξέρεις από τον Δρ. Ανδρέα Θρασυβούλου! (ΦΩΤΟ)

– Μαζί με το πρωινό βούρτσισμα, μπορούμε κάλλιστα να συνδυάσουμε και στοματικό διάλυμα για 30 δευτερόλεπτα (ανάλογα με το τι προτείνει η κάθε εταιρεία/οδοντίατρος).

– Ένα συχνό λάθος που βλέπω ότι κάνουν, τόσο οι ασθενείς μου όσο και ο υπόλοιπος κόσμος, είναι το γεγονός ότι αφού καταναλώσουν ένα γεύμα, αμέσως μετά βουρτσίζουν τα δόντια τους. Ο γενικός κανόνας που τους θέτω είναι ο εξής: Το βούρτσισμα πρέπει να έρχεται 30-40 ΛΕΠΤΑ ΜΕΤΑ από το φαγητό τους και δεν ακολουθεί αμέσως το ένα το άλλο σε χρόνο και συνέχεια!

 

 

 

– Είναι γεγονός, ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας καταναλώνουμε αρκετά γεύματα ή/και σνακ. Τουτέστιν, καλό θα ήταν μετά από κάθε γεύμα να γίνετε ξέπλυμα του στόματος με νερό, έτσι ώστε να απομακρύνονται όσα περισσότερα περισσεύματα τροφής γίνεται από τα δόντια, γεγονός που αν δεν αποφευχθεί μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα.

– Έπειτα, έρχεται το πιο σημαντικό κομμάτι της στοματικής μας υγιεινής που είναι πριν από τον νυχτερινό ύπνο. Εκεί πρέπει σίγουρα να γίνετε το καθιερωμένο βούρτσισμα μαζί με οδοντικό νήμα ενδιάμεσα από κάθε δόντι και επίσης σε αυτό το κομμάτι της ημέρας μπορεί να προστεθεί το στοματικό διάλυμα και το καθάρισμα της γλώσσας με την χρήση της οδοντόβουρτσας.

Οι συμβουλές αυτές δόθηκαν από τον Δρ. Ανδρέα Θρασυβούλου. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο identalcy.com ή στο 25103686.

https://www.alphanews.live/health/kathemerine-stomatike-ygieineosa-prepei-na-xereis-apo-ton-dr-andrea-thrasyboyloy?fbclid=IwAR2UdgcUeOXFDE7zTh2CGmE-mkGmZKvtbzBu3JlzINrXxEpY5QSvKZeXwRca

0 comments on “Καθημερινή στοματική υγιεινή: Όσα πρέπει να ξέρεις από τον Δρ. Ανδρέα Θρασυβούλου

Comments are closed.